HØJDEPUNKTER

Domkirken er fyldt med historie og kunst: store kongelige gravmonumenter, enestående arkitektur, smukt udsmykkede kapeller, kalkmalerier og meget andet. Det kan være svært at se det hele på en gang, så derfor har vi udvalgt nogle højdepunkter til dig.

 

Raphaëlisorglet
Er man heldig kan man opleve en af Domkirkens organister spille på Domkirkens storslåede barokorgel. Orglet blev bygget i 1555 af Herman Raphaëlis. Orglet blev bygget op over det eksisterende, mere end 100 år ældre orgel, med delvis genanvendelse heraf. I sin samtid blev orglet betragtet som et mesterværk og selvom det sidenhen er blevet ombygget og restaureret flere gange, er det fortsat et mesterværk. 


Sankt Jørgen og Dragen
Hver time kan man høre et dødsbrøl, når ridderen Sankt Jørgen dræber den grønne drage i Domkirkens gamle urværk, der er næsten 500 år gammelt. Sankt Jørgen og dragen er kendte sagnfigurer fra middelalderen. Sankt Jørgen var oprindeligt en katolsk helgen og en romersk soldat, der blev kristen og senere henrettet. Legenden om Sankt Jørgen og dragen er opstået som et symbol på kampen mellem det gode og det onde. 


Kæmpekongen og Kongesøjlen
I Helligtrekongers Kapel finder man kongesøjlen. Her er mange kongeliges højde markeret. Søjlen menes at være hentet i et romersk byggeri og fragtet til kapellet. Siden 1500tallet har skiftende danske og udenlandske kongelige fået deres højde markeret på søjlen. Den højeste person er Christian 1., der med 219,5 cm skiller sig ud. Christian 1. var kendt i sin samtid som en høj person, en kæmpekonge. Der var Frederik 2., der i 1581 fik målt sin oldefar Christian 1. (død 1481) til 219,5 cm. Men i 1847 blev Christian 1. kiste åbnet igen og skelettet målt. Han var kun 185 cm!


Just Juels Dødsmetal
På kormuren i kirkens nordside finder man epitafiet for Just Juel. Nedenfor epitafiet hænger en kanonkugle i en lille kæde. Det siges, at det var denne kanonkugle, der dræbte Just Juel i 1715 under et søslag med den svenske flåde. Men passer historien? I 1970er blev Just Juels lig røngtenfotograferet og et stort hul i hans højre hofte bekræftede historien. 


Kongebørnenes Krypt
Besøg en af Domkirkens 16 krypter. Kongebørnenes krypt var oprindeligt tiltænkt børnene efter Christian 5. og Frederik 4. I 1900tallet blev de muret inde i kryptens mur og krypten rummer nu en del af en adelfamilie fra slutningen af 1600tallet, herunder søhelten Just Juel. Kryptens flere børnekister vidner om den store børnedødelighed, der heller ikke skånede samfundets mest velstående familier. 


Den grønne djævel
I Skt Birgittes Kapel sidder en lille grøn djævel, Tutivillus. Han skriver kirkegængernes sladder ned. Tutivillus er kendt som litteraturens djævel. Det er ham, der står bag, når du skriver forkert eller når trykpressen slår fejl. 


Hundesporet
På galleriet i korrundingen finder man i en af vinduesnicherne et poteaftryk fra en hund sat i en teglsten. Poteaftrykket er sandsynligvis sat i slutningen af 1100-tallet, da teglstenen lå på en mark og tørrede, mens den ventede på at blive brændt.