Sommerkoncerter

Årets sommerkoncerter - slut for denne gang

Årets sommerkoncerter er forløbet helt igennem fantastisk. Raphaëlisorglet har både været igennem den tyske, franske, italienske, engelske og spanske orgellitteratur - og herunder alt fra barok til romantisk til improvisation på stedet. Som noget nyt i år har vi holdt koncertintroduktioner før koncertstart og har fået positive tilbagemeldinger på dette - så mon ikke, at vi fortsætter med det til næste år?

Sommerkoncerterne er en mangeårig tradition i Domkirken og det kan vi også mærke på vores gæster - der er velkendte ansigter, der tropper op torsdag efter torsdag - uanset om det er 30 grader og solskin, eller om det står ned i stænger. Vi er meget taknemlige for et så engageret og dedikeret publikum. 

Nu går efterårssæsonen i gang i Domkirken og den byder på lige så meget skøn musik med Domkirkens mange kor og musikere. Vi håber, at se jer i til f.eks. Kaffe&Klassisk i Konventhuset eller Drengekorets 'Messias' opførsel i december. Tak for dette års sommerkoncerter!

 

 

 

Årets programbog

Læs programbogen for musikåret i Roskilde Domkirke her eller hent et trykt eksemplar i Våbenhuset. 

Praktisk info

Koncerterne er gratis. Alle koncerter begynder kl. 20.00. 

Inden hver sommerkoncert er det muligt at høre en introduktion kl. 19.30. Introduktionerne kan omhandle aftnens program og solist, udvalgte værker og komponister, samt Raphaëlisorglet og musikhistorisk nedslag.

Med mindre der er givet særlig tilladelse, må der ikke foretages musikoptagelser under koncerterne.

Det er på grund af klækkelig økonomisk støtte framenighedsrådet, at det er muligt at afholde koncerterne med gratis adgang. Hvad der kommer ind i kirkebøsserne, vil tilfalde Domkirkens musikliv.

Domorganist
Kristian Olesen
Telefon 20 76 07 32
Mail kpo@roskildedomkirke.dk

Roskilde Domkirkes Sommerkoncerter er arrangeret af Domsognets menighedsråd ved domorganist Kristian Olesen.

7/6 - Sommerkoncert v. Domkirkens Drengekor, Pigekor og Domkor

Traditionen tro er den første sommerkoncert fyldt med sang, når Domkirkens tre kor og egne musikere synger sommeren ind med værker af Felix Mendelssohn, Eriks Esenvalds, Carl Nielsen (Pigekoret), Leif Kayser (Domkoret) og Orlando di Lasso, Mogens Pederssøn, P.E. Lange-Müller og Thomas Laub (Drengekoret). 

14/6 - Sommerkoncert v. Klaus Mertens

Klaus Mertens har i fire årtier sunget alt fra tidlig musik til avant-garde og er stadig en af tidens mest efterspurgte oratoriesangere. Med sin klangfulde basbaryton, har han medvirket på over 200 CD- og DVD-udgivelser, og har indspillet samtlige af J.S. Bachs værker for netop denne stemmetype. Mertens har især specialiseret sig i den tidligere musik, der udover Bach også rummer Buxtehudes og Telemanns vokalværker. Klaus Mertens har desuden sunget i hele verden med de største orkestre og dirigenter. 

Ved koncerten i Roskilde Domkirke vil Klaus Mertens blive akkompagneret af Domorganist Kristian Olesen. 

 

www.klausmertens.eu

21/6 - Sommerkoncert v. Leo van Doeselaar

Leo van Doeselaar er uddannet organist og pianist fra konservatoriet i Amsterdam.  Som organist i det Nederlandske Bach Selskabs barokorkester, har Leo van Doeselaar været involveret i et stort multimedieprojekt kaldet ‘All of Bach’. Doeselaar har desuden mange prisbelønnede CD-indspilninger bag sig, bl.a. de komplette indspilninger af Sweelinks musik for tasteinstrumenter. Udover at være orgelprofessor ved konservatoriet i Berlin, er Leo van Doeselaar organist i Leidens Pieterskerk og titulærorganist ved det verdensberømte koncerthus Concertgebouw i Amsterdam. 

 

Ved koncerten i Roskilde Domkirke vil Leo van Doeselaars program bl.a. byde på værker af Bruhns, Salvatore og Tunder, samt egne arrangementer af Bachværker. 

 

 

www.leovandoeselaar.com 

28/6 - Sommerkoncert v. William Porter

Den amerikanske organist William Porter er internationalt anerkendt, især som improvisator. Porter er professor i orgel, cembalo og improvisation ved Eastman School of Music i Rochester, og han har indspillet flere CD’er på historiske instrumenter, herunder en indspilning af Bruhns’ samtidlige orgelværker på Roskilde Domkirkes orgel. 

Ved sommerens koncert vil William Porter spille værker af Scheidemann, Böhm, Tunder og J.S. Bach. 

5/7 - Sommerkoncert v. Erik Kolind

Erik Kolind startede sin musikalske løbebane som sanger i Københavns Drengekor, men begyndte hurtigt at interessere sig for tangentinstrumenter i stedet. Erik Kolind er uddannet organist fra Sjællands Kirkemusikskole og senere kandidat i Kirkemusik fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, samtidig har han diplomeksamen i improvisation og musikteori fra konservatoriet i Paris.


I 2016 debuterede Erik som solist hos professor Hans Davidsson. Til daglig arbejder Erik Kolind som organist ved Store Magleby Kirke og underviser i liturgisk orgel og improvisation ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. 

 

 

Erik Kolinds program denne sommer byder naturligt nok også på improvisation, samt værker af Ritter, Froberger, J.S. Bach, Vierne og Heiller. 

 

 

www.erikkolind.dk 

12/7 - Sommerkoncert v. Kåre Nielsen

Kåre Nielsen har været i Roskilde Domkirke de sidste 32 år og denne sommerkoncert bliver også Kåres afskedskoncert som organist ved Domkirken, da han går på pension til september.  Koncertprogrammet byder på storslåede værker af barokorglets mestre; Buxtehude, Sweelinck og J.S. Bach. 

19/7 - Sommerkoncert v. Randi Mortensen

Randi Elisabeth Mortensen er uddannet kirkemusiker med debut fra Det jyske Musikkonservatoriums solistklasse i Århus 1997 som elev af Domorganist Anders Riber, med videregående studier hos Monica Henking i Koncertklassen ved Musikhochschule i Luzern, Schweiz samt ved Conservatorium van Amsterdam. Randi Mortensen er en alsidig musiker med en omfattende koncertvirksomhed som orgelsolist og kammermusiker blandt andet i duo med den klassiske saxofonist Michael Lund og med Ensemble Oblik både i Danmark og og udlandet. I sommeren 2011 blev hun udnævnt Domorganist ved Odense Domkirke. 

 

Ved koncerten i Roskilde Domkirke vil Randis program byde på både tidlige og moderne komponister, herunder Muffat og Homilius fra 16- og 1700tallet, samt Hindemith, Peeters, Distler og Whitlock fra det 20. århundrede. 

 

www.orgelsolist.dk 

26/7 - Sommerkoncert v. Andrés Cea Galan

Andrés Cea Galan har både studeret orgel i både Spanien, Frankrig og Schweiz; han er en ledende autoritet indenfor den tidlige musik i Spanien, som han underviser i ved masterclasses over hele verden.

 

Udover at være udøvende musiker, er Galan også engageret i musikvidenskab, herunder tasteinstrumenternes historie, teknik og æstetik. Til daglig underviser Andrés Cea Galan på konservatoriet i Sevilla, og han er tillige orgelprofessor på orgelakademiet i Cuenca og leder af Andalusiens orgelakademi. 

 

 

Ved koncerten i Roskilde Domkirke vil Andrés Cea Galan spille værker af Sweelinck, Steigleder, Böhm, J.S. Bach, Pachelbel og de to spanske komponister Cabanilles og Bruna. 

2/8 - Sommerkoncert v. Andreas Liebig

Andreas Liebig er Domorganist ved Basler Münster og leder af orgelafdelingen ved konservatoriet i Innsbruck. Liebig er uddannet i Tyskland og Paris, men har siden gjort karriere i både Tyskland, Norge, Schweiz og ikke mindst Danmark, hvor han har vundet den internationale orgelkonkurrence i Odense. Udover at være kantor og organist, er Andreas Liebig en engageret festivalleder for bl.a. Ostwestfälische Orgeltage og Sommerkonzerte Dornum. 

 

 

Liebigs program for sommerkoncerten i Roskilde Domkirke byder bl.a. på Frescobaldi, Correa de Arauxo, Buxtehude, Böhm, Bach, Mozart og Daan Manneke.

9/8 - Sommerkoncert v. Karin Nelson

Karin Nelson er professor i orgel og kirkemusik ved det Norske Musikakademi i Oslo, samt universitetet i Göteborg. Nelson optræder ofte i Skandinavien og medvirker på flere indspilninger. Fælles for både hendes undervisning og optrædender er hendes dedikation til en eksperimentel kunstnerisk udvikling med fokus på en dialog mellem genre, traditioner og kontekst. 

 

Karin Nelsons PhD-afhandling omhandlede musikeres relation til noteret musik gennem tiden, samt hvordan noterede kompositioner kan danne afsæt for improvisation. Derfor byder sommerens koncert på både tidlig musik af bl.a. Düben, Sweelinck, Scheidemann og Praetorius, samt improvisation. 

16/8 - Sommerkoncert v. Matteo Imbruno

Matteo Imbruno er oprindeligt fra Italien, men har studeret både i Bologna, Rotterdam og Lübeck. Til daglig er han organist i Oude Kerk i Amsterdam - samme position som den store orgelkomponist Sweelinck havde tilbage i 1600-tallet. Udover at være udøvende organist, er Matteo Imbruno ofte brugt som gæsteunderviser på konservatorier over hele verden. Imbruno er desuden leder af den international Sweelinck orgelkonkurrence, samt for Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo. 

 

 

Imbrunos program ved sommerkoncerten byder selvfølgelig på Sweelinck, samt på Buxtehude, Reincken, Böhm og J.S. Bach. 

 

 

matteo.imbruno.antenna.nl/english-version 

23/8 - Sommerkoncert v. Manuel Tomadin

Den italienske organist Manuel Tomadin er dybt passioneret omkring den tidligere renæssance- og barokmusik. Han medvirker i flere ensembler, der har fokus på epokens opførelsespraksis og har som solist indspillet flere CD’er på historiske orgler i Europa. Tomadin underviser også i orgel og cembalo på konservatoriet i Trieste og er til daglig organist i den luterske kirke og leder af festivalen Johann Sebastian Bach Orgelherbst i samme by, samt for den internationale orgelfestival Giovanni Battista Candotti i Udine. 

 

Manuel Tomadins program er sammensat af komponisterne J.S. Bach og Morhard, samt far og søn Delphin og Nicolaus Adam Strunck. 

30/8 - Sommerkoncert v. Jeremy West, Else Torp, Anna Caroline Olesen og Kristian Olesen

Sommerens sidste koncert byder på et sandt festspil med den engelske zink- og kornetspiller Jeremy West, der får selskab af sopranen Else Torp og mezzosopranen Anna Caroline Olesen. De ledsages alle af Domorganist Kristian Olesen. 

 

Jeremy West er professor ved Guildhall School i London og musiker ved Girton College på Cambridge Universitet. West bliver ofte omtalt som kornettens evangelist og har dedikeret sig til at genetableret instrumentets virtuositet i musikken fra det 16. og 17. århundrede. Jeremy West har desuden grundlagt de to internationalt anerkendte barokensembler His Majesty’s Sagbutts & Cornetts og Gabrieli Consort and Players.

 

Else Torp har specialiseret sig i både den tidligere og den ny musik med sin skønne sopranrøst. Netop denne kombination er fokus for vokalgruppen Theatre of Voices, startet af Paul Hillier, som Else Torp er fast medlem og leder af. Else er desuden ofte brugt som solist ved oratorier og symfoniske koncerter.

 

Anna Caroline Olesen er mezzosopran og studerer på Syddansk Musikkonservatorium i Odense. Anna har baggrund i DR Pigekoret og synger nu i DR Koncertkoret. Ligesom Else Torp, har Anna et øre for den ny musik og har tidligere i år sunget med det Berlin-baserede solistensemble PHØNIX16. 

Programmet vil bl.a. byde på italiensk barokmusik og musik af Heinrich Schütz. 

 

www.jeremywest.co.uk