Udforsk Roskilde Domkirke

Oplev et storslået kirkerum og et arkitektonisk mesterværk. 1000 års historie er samlet under de smukt udsmykkede himmelstræbende hvælv og i dunkle krypter. Kalkmalerier, kongegrave, kunst og arkitektur fortæller kongernes, kirkens og Danmarks historie. 

Domkirken var og er stadig en af de vigtigste kirker i Danmark. Som katolsk kirke i Middelalderen var kirken en af de største jordbesiddere på Sjælland og biskoppen var kongens nære rådgiver. Efter reformationen i 1536 er kirken fortsat kongernes gravkirke, en aktiv sognekirke og stiftskirke. Der er 38 danske konger og dronninger begravet i kirken. Domkirken er også UNESCO Verdensarv. 

Det er også i Roskilde Domkirke, at Helhesten spøger, den grønne drage udbryder sit dødsbrøl og hvor djævlen Tutivillus, holder øje med, om du kommer for sent. 

 

Klik dig videre på de forskellige punkter i menuen for oven og udforsk nogle af Domkirkens mange interessante steder og historier. Nedenfor finder du svar på en række spørgsmål, vi ofte får stillet. Hvis du vil vide mere kan du altid besøge Danmarks Kirker på National Museets hjemmeside, hvor du finder det store tobindsværk om Domkirken - men husk også, at Domkirken skal opleves - så kom og besøg os!

 

Hvor mange konger og dronninger er begravet i Domkirken?

Vi ved med sikkerhed, at 38 konger og dronninger har deres sidste hvilested i Domkirken. Ifølge historien ligger Harald Blåtand og Svend Tveskæg også begravet i kirken, men det er dog usikkert om det rent faktisk forholder sig sådan. Christoffer af Bayerns gravsted kendes heller ikke med sikkerhed. 

 

 

Hvor høj er Roskilde Domkirke?

Nordre tårn

- til tårnets murkrone: 80,75 m
- til top af kobbertag: 108,74 m
- til midten af kuglen: 109,45 m
- til top af fløjstand: 113,74 m

Søndre Tårn

- til tårnets murkrone: 80,41 m
- til top af kobbertag: 108,62 m
- til midten af kuglen: 109,47 m
- til top af fløjstang: 113,78 m

Opmålingen er foretaget d. 22. juni 2007 af Mølbak/Klæsøe/Skotner Landinspektørfirma A/S, Roskilde.

 

 

Hvor mange mursten er der brugt til at bygge Domkirken?

Der er i alt brugt 2,5 millioner mursten (munkesten) til byggeriet.