Bogsalon v. Ane LaBranche

15 maj 2019
19.00-21.00

Vi skal denne gang læste sidste års vinder af Nordisk Råds litteraturpris. Ar hedder den og er skrevet af den islandske forfatter Audur Ava Olafsdottir, og selvfølgelig udgivet på dansk på det Roskilde baserede forlag BATZER & CO. Det bliver sidste bogsalon inden sommer, men til efteråret læser vi videre, datoerne kan ses nedenfor.

Vi mødes i Konventgården og der vil som altid være lidt at læske ganen med.

Bogen hedder AR, altså ligesom de mærker livets sår og skader efterlader på huden. Men også de ar, krig efterlader i mennesker, landskab, kulturarv og bygninger.

Sådan som det spejles, da hovedpersonen, Jonas fortæller sin gamle senile mor, at han er ulykkelig. Og hun svarer: Der hænger en krigstrussel over os alle.

Jonas er en fraskilt midaldrende handymand, som vil tage livet af sig, men ikke nænner, at datteren skal finde ham. Han tager derfor til et land, hvor en borgerkrig lige raset. Med sig har han en boremaskine, så han kan få sat en krog i loftet til strikken, han vil bruge til selvmordet. Han er et arret og ødelagt menneske, som hverken ser håb eller fremtid for sig selv og derfor rejser til et land, ligeså ødelagt, som han selv. Han slår sig ned på Hotel Silence blandt mennesker, der bærer ødelæggende ar på både krop og sjæl. En arret mand i en arret by blandt arrede mennesker. Alt synes ødelagt, taxachaufføren har kun en arm, byens huse, hvis ikke i ruiner, så med skudsår, kvinderne har mistet og mere til og en lille dreng har intet sprog og ingen stemme. 

Men inden Jonas får boremaskine og krog i loftet, er der bud efter ham og hans værktøjskasse. For når alt er ødelagt og mændene er væk, er der brug for en tilrejsende handymand som Jonas. En der kan fikse det ødelagte og skabet nyt af ruinerne.

Bogen er en lille letlæst bog, som bærer på store eksistentielle temaer om sorg og tab, håb og nyt liv. En bog som bliver siddende i kroppen på sin egen underfundige måde.

Jeg håber mange har lyst til at læse med og samtale om bogen og livets store spørgsmål.

**

Efterårets datoer: 18. september og 6. november. 

Store sal, Konventgård, Lille sal, Konventgård